DIGESTING HISTORY

Dnia 17. kwietnia 2016 roku, miał miejsce finał instalacji „Digesting History”, którą Food Think Tank przygotowało wraz z berlińskim Goethe-Institut, Dessau Institute of Architecture i Centrum Sztuki Wro. Instalacja rozpoczeła cykl wydarzeń kulturowych w Goethe-Institut Pop Up Pavillon, znajdującym się przy wrocławskim placu Nowy Targ.Instalacja „Digesting History” skomponowana została z kilkudziesięciu wyrobów cukierniczych o kształtach istniejących, niezrealizowanych lub zniszczonych podczas wojny budynków, autorstwa architekta Hansa Poelziga, projektanta znanego wszystkim wrocławianom Pawilonu Czterech Kopuł, gdzie mieściła się wytwórnia filmów fabularnych, a obecnie swój oddział ma Muzeum Narodowe. W latach 1903-1916 Hans Poelzig kierował Akademią Sztuk Pięknych we Wrocławiu, która dzięki nowoczesnemu ukierunkowaniu koncepcyjnemu weszła do historii jako „Bauhaus przed Bauhausem”. Instalacja „Digesting History” to nowe, krytyczne spojrzenie na dziedzictwo architekta oraz próba refleksji nad stosunkiem, jaki współcześnie mamy względem tego, co we Wrocławiu pozostało z dawnego Breslau. Koncepcja projektu zrodziła się ze współpracy kuratorki Susanne Prinz i artystki Olgi Lewickiej.Prac nad cukierniczą formą znanych pomników architektonicznych, podjął się kolektyw Food Think Tank, znany z niekonwencjonalnych pomysłów i instalacji. Wraz z pasjonatami cukiernictwa z całej Polski, przygotowano 16. różnych budowli stworzonych z czterech rodzajów ciasta – jogurtowego, sękacza, dragantu oraz pianek marshmallow. Pośród miasta z ciasta, stanęły m.in. takie budynki jak poznańska Wieża Górnośląska, wrocławski Pawilon Czterech Kopuł, czy berliński wieżowiec znajdujący się przy dworcu Friedrichstraße. Instalacja „Digesting History”, była prezentowana w dniach od 13. do 17. kwietnia we wrocławskim Goethe-Institut Pop Up Pavillon. Ostatniego dnia wystawy 'miasto z ciasta' zostało wspólnie skonsumowane przez wielbicieli architektury i społeczność miasta.