MIEDZY ŁĄKĄ A LASEM
 

Drugi projekt edukacyjny Food Think Tank zrealizowany został na początku 2014 roku. W procesie brała udział grupa uformowana

z szefów kuchni, naukowców z Wydziału Żywienia Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, studentów, rolników, fotografów, filmowców, dźwiękowców, rzemieślników, architektów oraz barmanów i baristów. Przez cztery miesiące uczestnicy uczyli się od siebie wzajemnie i budowali relacje oparte na pracy badawczej. Istotą projektu było eksplorowanie bogactwa wymienionych w tytule środowisk pod kątem znalezienia nowych źródeł pożywienia oraz nieznanych smaków i aromatów. Budżet przedsięwzięcia był praktycznie zerowy – użyte produkty pochodziły z okolic Wrocławia. Zostały zebrane własnoręcznie przez uczestników w lasach i na łąkach, bądź też ofiarowane przez rolników. Finał wydarzenia stanowiła uroczysta kolacja zorganizowana w patio Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Dziennik projektu opublikował Magazyn Kukbuk.