SAD I OGIEŃ

Sad i Ogień trzeci edukacyjny projekt, realizowany latem 2014 roku. Założeniem było wydanie uroczystej kolacji w sadzie, złożonej z przynajmniej siedemdziesięciu procent produktów pochodzących z sadu i dziewięćdziesięciu procent z wszystkich użytych produktów, przed podaniem obrobionych w ogniu. W zbudowanej specjalnie na ten czas kuchni polowej wykorzystano: gotowanie pod ziemią, suszenie, pieczenie, wędzenie, grillowanie, gotowanie na blasze. Nowym elementem w działaniach grupy było otwarcie zaplecza i w dzień finałowej kolacji zaserwowanie trzech posiłków o charakterze staff food u osobom spoza ekipy. Wyszukanie dobrej jakości produktów i zdecydowane uproszczenie jego obróbki poprzez odwołanie się do tradycyjnych metod zaowocowało świetnym efektem. menu: cydr wędzony udziec barani z mirabelką bulion z kuropatwy z mleczkiem z orzecha włoskiego flan winogronowy zdekonstruowany sad pieczona gęś faszerowana wątróbką i owocami galaretka owocowa sękacz z trzema konfiturami zakończone projekty

Twórcy: Gastronomia Luiza Trisno Mateusz Pawlowski Michal Czekajlo Michał Werda Agata Iwańska Joanna Biesiada Marta Rajewska Deser Natalia Wojtkowska Patryk Szczepański Karolina Gawron Zastawa Drewno Bartosz Pelc Ceramika Karina Marusińska Sztućce Lider Karolina Zagrodnik Asia Zysko Justyna Czarnecka Marta Rajewska Kronika ze spotkań Agata Iwańska Media Michał Lewandowski Fotografia Jędrzej Stelmaszek Aranżacja Lider Joanna Nowara Magda Idaszewska Ewelina Żygadło Kawa Lider Filip Kucharczyk Ewelina Żygadło Wizualizacja Paweł Kosuń Zapach Marcelina Mazur Lab. koordynacja studentów Anna Żołnierczyk Nalewki i Wody smakowe Lider Aleksandra Pawlik Joanna Biesiady Muzyka Wojtek Furmaniak Patronat historyczny Jaroslaw Dumanowski Staff food Lider Ewelina Żygadło Bartosz Pelc Anna Żołnierczyk Magda Idaszewska Karolina Zagrodnik Koordynacja projektu Tomasz Hartman

MIEDZY ŁĄKĄ A LASEM

Między łąką a lasem - drugi projekt edukacyjny Food Think Tank realizowany na początku 2014 roku to czteromiesięczna nauka i budowanie relacji pomiędzy fachowcami z różnych branż: szefami kuchni, naukowcami z Wydziału Żywienia Wrocławskiego Uniwersytetu Przyrodniczego, studentami, rolnikami, fotografami, filmowcami, dźwiękowcami, osobami pracującymi z drewnem, barmanami, baristami i architektami. Całość odbyła się przy niemalże zerowym budżecie, użyte produkty pochodziły z okolic Wrocławia - własnoręcznie zebrane na łąkach i w lasach przez uczestników albo otrzymane, kupione u lokalnych rolników. Niezwykle inspirujące eksplorowanie źródeł tutejszych kulinariów, zwrot ku produktom pominiętym w kuchniach głównego nurtu, zaowocował uroczystą kolacją na patio Wrocławskiego Uniwersytetu Przyrodniczego. Dziennik projektu ukazał się w Magazynie Kukbuk.

CZTERY ŻYWIOŁY

Cztery Żywioły to pierwszy edukacyjny projekt Food Think Tank. Efekty pracy można było zobaczyć w listopadzie 2013 roku we Wrocławiu. Interdyscyplinarna instalacja inspirowana ziemią, ogniem, powietrzem i wodą była swego rodzaju akcją performatywną, która w nieoczywisty sposób prowokowała uczestników do konsumpcji jak największą ilością zmysłów. Zabawa formą, smakiem i zapachem pokazała gościom Kuchnia+ Food Film Fest płynność granic między nimi, a iluzja doprowadziła do wybuchu zupełnie nowych doznań. Twórcy: koktajl Wojtek Bartosz deser Krzysztof Klimaszewski, Natalia Wojtkowska ziemia Michał Werda, Tomasz Wróbel powietrze Restauracja Szajnochy 11 instalacja drewniana Maciej Zieniuk warzywa Fusiongusto światło i zdjęcia Jędrzej Stelmaszek media Michał Lewandowski całość Tomasz Hartman (Szajnochy 11)