top of page
W ramach pierwszego wydarzenia z nowego cyklu Instytutu Kultury Miejskiej w Gdańsku przygotowaliśmy jadalny performance, w którym stół nie był zwykłym stołem. Oto menu z tamtego wieczoru: zupa grzybowa z glonów, naturalne dropsy elektryczne, polimorficzna nalewka z tataraku, leżakowana księżycówka drożdżowa.
Z obszaru naszych poszukiwań wyeliminowaliśmy wzrok oraz mowę, zatracając tym samym poczucie czasu i barier społecznych. Dla członków grupy odpowiedzialnej za projekt i realizację naczyń (artystów i projektantów ceramiki oraz szkła) największym wyzwaniem było odrzucenie paradygmatu wizualności, na którym bazują na co dzień. Efekty pracy zostały zaprezentowane podczas kulinarnego performansu w Centrum Sztuki WRO we Wrocławiu w listopadzie 2018 roku. W całkowicie zaciemnionej przestrzeni odbyła się kolacja polegająca na ekstremalnym doświadczaniu zmysłów, tekstury naczyń, struktury jedzenia, analizy dźwięków i zapachów.
Edible
bottom of page