SAD I OGIEŃ

Trzeci projekt edukacyjny zrealizowany został w lecie 2014 roku. Jego założeniem było przygotowanie uroczystej kolacji w sadzie przy maksymalnym wykorzystaniu zasobów wybranej lokalizacji. W tym celu ustalono, że przynajmniej siedemdziesiąt procent produktów ma pochodzić z sadu a dziewięćdziesiąt procent wszystkich serwowanych potraw będzie przed podaniem poddanych obróbce ogniem. W zbudowanej specjalnie na tę okazję kuchni polowej wykorzystano tradycyjne techniki: gotowanie pod ziemią, suszenie, pieczenie, wędzenie, grillowanie i gotowanie na blasze. Nowym elementem w działaniach grupy było otwarcie zaplecza w dniu finałowej kolacji oraz zaserwowanie osobom spoza kolektywu trzech posiłków o charakterze „staff food”. Wyszukanie dobrej jakości produktów oraz zdecydowane uproszczenie obróbki poprzez zastosowanie tradycyjnych, ludowych metod, przyniosło wspaniały rezultat.

Menu: cydr, wędzony udziec barani z mirabelką, bulion z kuropatwy z mleczkiem z orzecha włoskiego, flan winogronowy, pieczona gęś faszerowana wątróbką i owocami, galaretka owocowa, sękacz z trzema konfiturami.

Twórcy:

Gastronomia: Luiza Trisno, Mateusz Pawłowski, Michał Czekajło, Michał Werda, Agata Iwańska, Joanna Biesiada, Marta Rajewska

Desery: Natalia Wojtkowska, Patryk Szczepański, Karolina Gawron

Zastawa:

Drewno: Bartosz Pelc

Ceramika: Karina Marusińska

Sztućce: Karolina Zagrodnik (lider zespołu), Joanna Zysko, Justyna Czarnecka, Marta Rajewska

Kronika ze spotkań: Agata Iwańska

Media: Michał Lewandowski

Fotografia: Jędrzej Stelmaszek

Aranżacja przestrzeni: Joanna Nowara (lider zespołu), Magda Idaszewska, Ewelina Żygadło

Kawa: Filip Kucharczyk (lider zespołu), Ewelina Żygadło

Wizualizacja: Paweł Kosuń

Zapach: Marcelina Mazur Lab.

Koordynacja studentów: Anna Żołnierczyk

Nalewki i wody smakowe: Aleksandra Pawlik (lider zespołu), Joanna Biesiada

Muzyka: Wojtek Furmaniak

Patronat naukowy: dr hab. Jarosław Dumanowski

Staff food: Ewelina Żygadło (lider zespołu), Magda Idaszewska, Jędrzej Stelmaszek, Bartosz Pelc, Anna Żołnierczyk, Karolina Zagrodnik,

Koordynacja projektu: Tomasz Hartman