Ziemia i Woda to czwarty projekt edukacyjny Food Think Tank. Zaangażował do pracy blisko 100 specjalistów z różnych branż. Półroczna praca inspirowana dwoma żywiołami zakończyła się wydaniem kolacji w podziemnej restauracji (22 kwietnia Międzynarodowy Dzień Ziemi), która została wybudowana na potrzeby projektu. Całość konceptu zakładała wykonanie kuchni polowej, sali dla gości z całą aranżacją, naczyń i sztućców. Podczas kolacji użyte zostały lokalne i sezonowe produkty poddane obróbce tradycyjnymi technikami kulinarnymi, takimi jak suszenie, kiszenie, wędzenie, zasalanie, do menu dopasowane były stworzone w laboratorium zapachy rozpylane podczas kolacji. Projekt stał się inspiracją do powstania wystawy w galerii Dizaj BWA Wrocław (otwarta 13 marca - 25 marca 2015). Była to próba spojrzenia na projektowanie jako na eksperymentalny proces angażujący poszczególne, pozornie nie związane ze sobą, jednostki w edukacyjnym poszukiwaniu obiektu idealnego - w tym wypadku smaku. Galerię i podziemną restaurację połączyła 22 kwietnia transmisja na żywo kolacji. Projekt pokazał wielki potencjał, jakim jest praca grupy i idee, które zjednują partnerów wspierających działania FTT. Był szeroko komentowany w mediach polskich i zagranicznych, takich jak: Kuchnia, Food Servis, Zwierciadło, Usta, Aktivist, Kocioł, Fine Dining Lovers, Dezeen, Four. Patronat medialny: Magazyn Usta zakończone projekty
menu: powitanie poncz wielowarzywny przystawka warzywa, masło, zioła, szczaw napój woda z sadzawki zapach spalone drewno przerywnik węgiel, suszona świńska skóra przystawka bulion z gołębia, warzywa z Milejowic, chleb razowy zapach grzyby przerywnik kiszona pieczarka przystawka stuletnie jajko, kawior ślimaczy, czosnek niedźwiedzi napój nalewka z korzenia tataraku napój nalewka z pokrzywy przerywnik daikon, otręby ryżowe danie główne dzik, świerk, buk, miód napój woda ziemniaczana zapach las iglasty przerywnik marynowane jabłko, lody, drożdże, czosnek napój kawa rwanda coko, magnez, sód przerywnik młode pędy przystawka jesiotr ze stawów milickich, wędzony małż, esencja z jeziora napój woda brzozowa przerywnik liście przystawka mącznik młynarek, fasolka, karaczany, kiszony pomidor
Twórcy: koordynator projektu Tomasz Hartman KUCHNIA Główny kucharz Michał Czekajło Ryba Michał Czekajło, Karol Karpiak Mięso Adrian Klonowski Warzywa korzeniowe Tomasz Trąbski Płazy i gady Luiza Trisno Owady Michał Werda Soczyste i orzeźwiające Karol Karpiak Deser Krzysztof Klimaszewski Kawa Filip Kucharczyk Drinki i koktajle Aleksandra Pawlik NaUKOWCY Lider Anna Żołnierczyk, Marcelina Mazur (Uniwersytet Przyrodniczy) Agata Iwańska, Joanna Biesiada, Natalia Pyka, Magdalena Kurzawa, Bartosz Raszewski, Janek Andrzejewski, Patryk Kownacki ROLNICY Ewelina Żygadło, Michał Lewandowski, Piotr Andruszko Architekt Barbara Świerc Aranżacja Joanna Nowara Ceramika Lider Karina Marusińska Aleksandra Osowska, Patrycja Śliwińska, Katarzyna Mazurek, Ewelina Birut Drewno Bartosz Pelc Sztućce Karolina Zagrodnik OPIEKA MERYTORYCZNA prof. Jarosław Dumanowski Public relations i dziennik projektu Agnieszka Szydziak Muzyka Wojtek Furmaniak Wizualizacja Paweł Kosoń Identyfikacja wizualna Ewelina Turkot Kuratorzy wystawy w BWA Wrocław Karolina Zajączkowska, Łukasz Wasyliszyn streaming Maciej Markowski komiks Dagmara Jagodzińska Zdjęcia Jędrek Stelmaszek skarbnik Marta Pielechata